Huis en hypotheek

Wat gebeurt er met ons koophuis?
Als u een koopwoning bezit kan dit soms een lastig element zijn bij een echtscheiding. Helaas is het een zakelijk onderdeel dat bij een scheiding ook goed afgehandeld moet worden. Dit is vaak een ingewikkelde klus en hierbij kunnen wij u gelukkig op weg helpen.

Waarde van de koopwoning
Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent dan wordt de overwaarde verdeeld tussen beide partners. Ook als er sprake is van schuld of onderwaarde wordt deze verdeeld. Als u getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden dan heeft u vooraf al samen al bepaald wat verdeeld wordt en wie wat bezit. Wanneer er overwaarde is ontstaan door gezamenlijke investeringen zal de partner recht hebben op een deel van deze overwaarde omdat deze overwaarde tijdens het huwelijk is ontstaan.

Uitkopen of verkopen
Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent zal de overwaarde verdeeld moeten worden. Het kan zijn dat een van de partners in het huis wilt blijven wonen, in dat geval zal deze partner de nieuwe hypotheek zelf moeten kunnen dragen. Daarbij zal de vertrekkende partner ‘uitgekocht’moeten worden vanwege het recht  op een deel van de overwaarde. Als dit financieel niet mogelijk is dan zal de woning verkocht moeten worden en de waarde of eventuele schuld zal dan verdeeld worden.